Поле злакових

Проблему трудової міграції повинні вирішувати як роботодавці, так і держава — Ukrlandfarming

У групі компаній Ukrlandfarming вважають, що підвищення мотивації роботодавцями та покращення загального рівня життя з боку держави в комплексі можуть виправити проблеми трудової міграції в Україні.

Через трудову міграцію за різними даними за межами країни працює від 2 до 5 млн українців. Конкуренція за кадри — це конкуренція не тільки зарплат, але і рівня життя в Україні та інших країнах.

В Ukrlandfarming додають, що якщо українські компанії ще можуть задіяти нематеріальну мотивацію і конкурувати за залучення робочої сили з іноземними компаніями, то підвищення рівня життя — це задача держави.

«Наш бренд роботодавця досить сильний завдяки можливостям, які ми створюємо для персоналу компанії: професійний розвиток, кар'єра, можливість реалізувати свій потенціал в цікавих проектах і інше», — пояснює директор з персоналу Наталія Романенко.

При цьому в компанії підкреслюють, що трудову міграцію також відчули на собі, а щоб глобально виправити ситуацію, необхідно створювати державну стратегію розвитку АПК.

Серед завдань держави, на думку Наталії Романенко, розвиток сільських громад, підтримка інфраструктури села, розвиток лідерства і малого бізнесу в селах, щоб утримати людей не тільки від трудової міграції, а й в інтересах агробізнесу стримати урбанізацію (міграцію людей в місто) хоча б на деякий час.

«Самі роботодавці повинні створити всі умови для працевлаштування та розвитку персоналу. Ми не повинні стояти осторонь, чекаючи результатів. Співпрацюючи з навчальними закладами, з державою і з іншими роботодавцями, ми повинні створювати платформи для розвитку освіти, обміну досвідом, створення нових робочих місць і розвитку економіки в цілому», — відзначають в компанії.

Under development